Košer strava
Vychází ze Starého zákona, podle kterého existují tři základní pravidla košer kuchyně:
- Při přípravě a při konzumaci jídel se nesmí potkat maso s mlékem.
- Je zakázáno požívání krve. Košer poražené zvíře je po podříznutí pověšeno hlavou dolů, aby vykrvácelo. Vnitřnosti se důkladně prosolí.
- Ze savců se mohou požívat jen přežvýkavci – sudokopytníci, dále drůbež a „z toho, co žije ve vodách, v mořích a bystřinách všechno, co má ploutve a šupiny“. Z toho tedy vyplývá, že se nesmí požívat velbloudí a vepřové maso stejně jako humři a krabi.
Věřící Žid požívá pouze obřadně čisté, tzv. košer pokrmy. Rabíni-znalci dohlížejí na to, aby certifikát o podávání takových pokrmů získali pouze jimi doporučené restaurace, které splňují přísné požadavky. Hebrejský výraz košer znamená čistý, vhodný, přípustný a souboru pravidel pro přípravu košer pokrmů se říká kašrut.
Průzkum v r. 1995 odhalil, že zhruba 90% židovských obyvatel Izraele dodržuje některá z výše uvedených pravidel. Proto se místním restauracím vyplatí, aby byly košer. Izraelská kuchyně se však odlišuje od košer připravovaných jídel jinde ve světě. Orientální přísady dodávají zdejším jídlům výbornou chuť, v jídlech se používají typické orientální přísady, např. sezam, skořice, máta, datle, pomeranče, hrozny, koriandr, růžový olej a med.
Text byl převzat z Wikipedia